Press ESC to close

Verbod op rooksmaak kan worst case scenario zijn voor Hema-worst


Een besluit van de Europese Commissie om het gebruik van schadelijke rookaroma’s te verbieden zou het einde kunnen betekenen van de iconische Nederlandse ‘rookworst’, melden Nederlandse media.

Een speciale EU-commissie overweegt woensdag een einde te maken aan het gebruik van smaakstoffen in worsten en andere producten, nadat onderzoek heeft aangetoond dat het proces om een ​​kunstmatige rooksmaak te produceren schadelijke chemicaliën achterlaat die in verband zijn gebracht met kanker en onvruchtbaarheid.

Nederlands rookworst, of rookworst, waarvan Hema en Unox de bekendste producenten zijn, werd tot in de jaren zeventig boven vuur gerookt. Die optie zou geen alternatief zijn als de smaakstof wordt stopgezet, zegt een Unilever-woordvoerder tegen het AD, vanwege de schadelijke effecten van houtrook op de menselijke gezondheid en het milieu.

De traditionele rookworst, nu gekookt en op smaak gebracht met rook, zette Unox 87 jaar geleden op de kaart. Maar niet alles is verloren, aldus de woordvoerder. “Als er een verbod komt op de huidige smaakstoffen komt er waarschijnlijk een overgangsperiode waarin we naar andere oplossingen kunnen zoeken om de smaak te behouden”, zegt hij tegen de krant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *