Press ESC to close

Verpleegsterszaak ‘killer’ coronavirus gesloten, geen bewijs gevonden


Het Openbaar Ministerie heeft de zaak gesloten onderzoek naar een verpleegster die beweerde minstens twintig coronaviruspatiënten te hebben gedood omdat hij zich zorgen maakte over hun lijden.

Onderzoekers hebben niet “voldoende bewijs” gevonden tegen de man, Theodoor V, die tijdens de pandemie als longverpleegkundige in het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen werkte, aldus de afdeling vrijdag in een verklaring.

“Tijdens het onderzoek zijn geen concrete feiten of situaties aangetroffen die de eigen opmerkingen van de verpleegkundige over zijn handelen tijdens de coronapandemie konden bevestigen”, aldus de afdeling. “Een uitspraak kan nooit puur op basis van iemands eigen uitspraken worden gedaan.”

V werd afgelopen juni vrijgelaten nadat juridische experts van de rechtbank zeiden dat het bewijs tegen hem niet sterk genoeg was om hem in de gevangenis te houden in afwachting van een mogelijk proces.

V gaf commentaar op het vermoorden van patiënten in verschillende gesprekken met andere zorgverleners, van wie er één de ziekenhuisautoriteiten waarschuwde, wat de aanleiding vormde voor het onderzoek.

Hij zou de opmerkingen tegen het personeel hebben gemaakt terwijl hij werd behandeld in een regionale kliniek voor geestelijke gezondheidszorg in Drenthe. Hij zei dat hij de patiënten, van wie hij geen enkele kon beschrijven, had gedood door hun beademingsapparatuur uit te zetten en hen hoge doses morfine te geven.

De officier van justitie zei dat de onderzoekers getuigen in en buiten het ziekenhuis hadden gehoord, dossiers hadden doorzocht en de verpleegster zelf hadden ondervraagd, die de beschuldigingen in twee verhoren ontkende.

“De politie en het Openbaar Ministerie erkennen dat dit onderzoek een grote impact heeft gehad op nabestaanden”, aldus de verklaring.

“Die onzekerheid is voor sommigen van hen niet weggenomen, maar we willen benadrukken dat er geen bewijs is dat de verpleegster strafbare feiten heeft gepleegd bij de onderzochte sterfgevallen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *