Press ESC to close

Wanhopige maatregelen: Amsterdam steekt vier miljoen euro in openbare toiletten


De gemeente Amsterdam gaat zeven jaar na 4 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van openbare toiletten voor vrouwen in het stadscentrum spraakmakend “plassen in het openbaar‘-zaak kwam terecht bij de rechtbanken van de stad.

De ophef dateert uit 2017 toen een 23-jarige Nederlandse vrouw haar beroep tegen een boete wegens urineren op een openbare plek verloor nadat de rechter haar had verteld dat ze een urinoir had kunnen gebruiken.

Geerte Piening kreeg een boete van €140,- nadat ze na een avondje uit in 2015 werd betrapt op het urineren tussen debatcentrum Balie en de ABN Amro bank op het Leidseplein in Amsterdam.

Zo’n 2,5 jaar later oordeelde een rechtbank in Amsterdam dat de boete legaal was. Het verbod op urineren in het openbaar geldt voor zowel mannen als vrouwen. De mannelijke rechter verlaagde de boete echter tot € 90,- vanwege de lange tijd die de zaak bij de rechtbank had geduurd.

Destijds waren er in het centrum van Amsterdam 35 openbare urinoirs voor mannen en slechts vier openbare toiletten voor vrouwen. Op de eigen kaart van het gemeentebestuur staan ​​nog steeds slechts negen openbare plekken binnen de ringweg waar vrouwen kunnen plassen zonder de wet te overtreden.

Nog steeds volhouden? De toiletproblemen in Amsterdam duren voort

Sindsdien zijn er verschillende initiatieven ontstaan ​​om te helpen. HogeNood (zeer dringend) is een populaire app die gebruikers begeleidt naar openbare toiletten door het hele land. En software-ingenieur Adnan Hodzic heeft onlangs een programma gemaakt dat uitsluitend gewijd is aan badkamers in de stad Amsterdam Toilet- en urinoirzoeker.

Het sekstheater Casa Rossa in de rosse buurt heeft zelfs zijn eigen openbare ruimte met een passend thema geopend.

In 2019 stemde de gemeenteraad voor een motie van D66 waarin werd opgeroepen tot meer openbare toiletten, die nu, vijf jaar later, in werking wordt gesteld.

Ambtenaren hebben nog niet gezegd hoeveel toiletten er met de €4 miljoen zullen worden gebouwd, maar de eerste zal dit jaar in oktober in het Oosterpark worden geopend, aldus de lokale omroep NH.

“Het heeft lang geduurd, maar het feit dat het komt is zeer welkom”, Piening vertelde NH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *