Press ESC to close

Zorgverzekeraars verscheuren contracten met particuliere huisartsenpraktijken


De vier grote zorgverzekeraars hebben hun contracten met het particuliere huisartsenbedrijf Co-Med opgezegd en zoeken nu naar alternatieve mogelijkheden voor hun 50.000 cliënten.

CZ, VGZ, Menzis en Zilveren Kruis beschuldigden het bedrijf woensdag ervan niet aan zijn verplichtingen te voldoen na een reeks klachten van patiënten over de toegang en beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel.

“Wij zijn tot de conclusie gekomen dat Co-Med de levering van goede zorg niet kan garanderen”, zegt CZ in een verklaring.

Door de contracten op te zeggen, betalen de verzekeraars niet langer mensen die zich laten behandelen in een van de dertien Co-Med-huisartspraktijken die het landelijk exploiteert.

Patiënten die als het meest kwetsbaar worden beschouwd, krijgen voorrang bij plaatsing bij een nieuwe huisarts, maar er moet een ‘structurele oplossing’ komen voor alle patiënten die zijn ingeschreven in een Co-Med-praktijk, aldus de zorgverzekeraars.

Co-Med probeert een positie op te bouwen op de Nederlandse zorgmarkt. Het werd in 2019 gelanceerd door drie Limburgse zakenlieden, die destijds zeiden dat het doel was om artsen te ontlasten van hun ondersteunende taken, zoals roosterplanning en boekhouding.

Het bedrijf bezit nu dertien huisartsenklinieken, waarvan er vele zijn gekocht van artsen die met pensioen gingen en nog geen iemand hadden kunnen vinden om hun praktijk over te nemen. Het bedrijf werkt grotendeels met freelance artsen die verantwoordelijk zijn voor zo’n 50.000 patiënten in Breda, Zwolle, Amsterdam, Eindhoven En Enschede.

De activiteiten zijn echter getroffen door een reeks klachten over toegankelijkheid en slechte zorg En het gebruik van ongekwalificeerd personeel. Inspecteurs van het ministerie van Volksgezondheid hebben het bedrijf ook opgedragen “de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg te verbeteren”, zeggende dat Co-Med heeft aangetoond “ernstige tekortkomingen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *